De Eik mijlpaal voor betrokken zorgverleners

News-contactmidden_1000x563

Vrijdag 15 januari beleefden de vier eigenaren Petra Gerritsen, Sabine Janssen van huisartsenpraktijk ’t Zand, Gerjo Steeneveld van Het Raadhuis en Ton van Walstijn, fysiotherapiepraktijk Jentha een mooi moment: de oplevering van hun Gezondheidscentrum de Eik in Hengelo. Trots op het resultaat hadden ze het graag middels een grootse opening met iedereen willen vieren.

Fysiotherapie Jentha
“Het is geweldig”, is de eerste reactie van fysiotherapeut Ton van Walstijn. “Mensen kennen het verhaal en nu komt het qua ontwikkeling in een eindstadium. Jammer dat Nico Eyck er niet meer bij is. Hij was het die het initiatief nam voor dit gezondheidscentrum. We zaten samen in het gebouw aan de Kampstraat. Nico vond de gesprekken bij het koffieapparaat, makkelijk en informeel, altijd waardevol en samenwerking essentieel voor de patiënt. Nico en ik zijn er lang mee bezig geweest en hebben met heel wat wethouders gesprekken gevoerd. Het is een mooi gebouw geworden op het plein met de markt, in de kern van het dorp.”

Fysiotherapeut Ton van Walstijn is de eerste gebruiker en zit op de begane grond. “Het is perfect. Een heel lichte, fijne plek om te zitten. Mensen zijn enthousiast. Het is een luxe om te werken in zoveel ruimte. Het beweegprogramma wordt opgezet voor revalidatie van patiënten, reguliere behandelingen, maar ook voor anderen. De oefenzaal bevat het nieuwste van het nieuwste, omdat we bewegen willen stimuleren en zien als essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl.”

Praktijk ’t Zand
Sabine Janssen, die in 2015 de huisartsenpraktijk van huisarts Nico Eyck kwam versterken, nam samen met Petra Gerritsen zijn praktijk al in januari 2016 over na zijn onverwachte overlijden. Niet alleen de praktijk, ook zijn plannen voor een gezondheidscentrum in Hengelo kwamen in hun agenda te staan “Toen we in juni de eerste steen legden, een bijzonder moment, was het plan al tien jaar gaande“, vertelt Sabine. Nu is de bouw in de afrondende fase en zijn de reacties positief. “Degenen die ik heb gesproken zijn enthousiast. Mensen vinden het een voordeel dat het gezondheidscentrum centraal in het dorp ligt en vele disciplines onder een dak verenigd zijn.”

Het pand is ontworpen door de Hengelose architect Alfonso Wolbert van ARX. Ook de aannemer, Marcel Peters van Temmink Bouwprojekten uit Deventer is een Hengeloër. ARX heeft met het lijnenspel in de gevel aansluiting gezocht met het dorpshart. Langs de lage ramen zijn uitkragende geglazuurde groene stenen en er komen nog mooie eiken kaders rond de entree en enkele ramen.

Huisartsenpraktijken ’t Zand en Het Raadhuis hebben hun praktijkruimten op de verdieping. “Goed bereikbaar via een trap en een lift. De wachtkamers zijn ruim met een gezamenlijke balie.

Praktijk Het Raadhuis
Huisarts Gerjo Steeneveld is trots op het resultaat. “Fijn dat wij als initiatiefnemers allen dezelfde visie op organisatie van de eerstelijnszorg hebben. Ik hoor overwegend positieve geluiden, dat het een mooi gebouw is geworden. Wij vinden het fijn dat alles volgens planning, binnen budget en in harmonie is gerealiseerd.”

Gerjo Steeneveld kwam vijf jaar geleden werken als huisarts in de praktijk van dokter Jan Koning. Vier jaar geleden nam zij de praktijk gevestigd in de voormalige boerenleenbank aan de Kastanjelaan van hem over. “Je gaat een langdurige verbinding aan met je patiënten, de kennis van hun medische achtergrond en sociale context komt de zorg die je levert ten goede en maakt het werk ook zoveel leuker. De praktijk werd eigenlijk te klein en dokter Koning wist dat Het Raadhuis op termijn zou verhuizen. We hebben alle medewerking van hem gehad, hij stond achter de plannen voor een gezondheidscentrum.”

De huisartsen zijn momenteel hun nieuwe ruimten aan het inrichten. “Tijdens de verhuisdagen, ’t Zand donderdag 28 en Het Raadhuis vrijdag 29 januari, doen we alleen de zorg die niet kan wachten tot na het weekend. Patiënten mogen dan voor spoed bellen naar de bekende nummers van de huisartsenpraktijken en van daaruit worden ze verder geholpen.”

Andere zorgverleners
1 februari krijgen andere zorgverleners die een ruimte huren, hun sleutel. De apotheek is op de begane grond al gestart met het inrichten, en verhuist op 19 februari. Deze krijgt een open uitstraling en wordt tevens voorzien van een 24-uurs uitgifteautomaat.

“We willen dat zorgverleners elkaar makkelijk kunnen bereiken en met elkaar kunnen overleggen. Die behoefte wordt door andere partijen ook gevoeld; thuiszorgorganisaties, psychologen, diëtisten en andere zorgverleners hebben de weg naar het centrum gevonden.”

De zorg wordt steeds meer multidisciplinair. We hebben een mooie samenwerking en willen deze graag verder uitbreiden. We hebben al uitgebreid nagedacht over multidisciplinaire eerstelijnsprojecten, zoals bijvoorbeeld valpreventie en zorg na ontslag uit het ziekenhuis. Ook willen we ons samen met de andere zorgverleners richten op Positieve Gezondheid. Dit is een benadering binnen de gezondheidszorg, die niet de ziekte maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.”

Corona
Patiënten met corona-gerelateerde klachten worden verzocht niet naar het gezondheidscentrum te komen. “Deze patiënten worden verwezen naar het speciale regionale coronacentrum (RCC) in Doetinchem. Ernstig zieke mensen worden door de huisartsen thuis bezocht in beschermende kleding. Zo blijft het veilig voor andere patiënten om naar de praktijk te komen. We laten normale consulten zo goed mogelijk doorgaan, met maximaal vier mensen in de wachtkamer.”

De huisartsen geven aan dat er nog te veel onduidelijkheden zijn over hoe de coronavaccinaties zullen gaan verlopen, maar het heeft uiteraard wel de volle aandacht. “We treffen alvast voorbereidingen, zodat we straks snel en zorgvuldig aan de slag kunnen.”

Door: Liesbeth Spaansen.
Gepubliceerd in: contactmidden.nl, Hengelo, 21 januari 2021. Klik hier voor het originele artikel